Care din cele 4 animale va disparea primul?

22.08.2011

Fobiile

Frica este un sentiment extrem de natural si sanatos, de care a depins in nenumarate randuri chiar supravietuirea rasei umane, pandita de o multime pericole, de-a lungul evolutiei sale.De aceasta data va voi prezenta cele mai dese fobii din lume si cum puteti scapa de ele.


Top 12 cele mai frecvente fobii.


10.  Teama de insecte:
Este intiparita in mintea oamenilor inca de la cele mai fragede varste. Un studiu realizat de cercetatorii americani arata ca femeile se tem intr-adevar mai mult decat barbatii de micile taratoare si zburatoare, cel mai probabil din cauza unei autoconditionari produse in timpul evolutiei umane.
Cercetatorii sustin ca femeile aveau mai multe sanse sa intalneasca insecte in timp ce cautau hrana, iar frica transmisa si copiilor avea rolul unui mecanism de aparare, in timp ce barbatii, obisnuiti cu vanatoarea si luptele, nu erau deloc impresionati de aparitia paianjenilor.



Se poate trata:
Metoda se bazeaza pe tehnologiile noi si presupune incorporarea elementelor virtuale in spatial real. Concret este vorba de folosirea tehnicilor de realitate augmentata, altfel spus, introducerea unor 
elemente tridimensionale in timp real, suprapuse peste imagini 
din mediul inconjurator. Astfel, sub supravegherea expertilor, 
pacientii interactioneaza cu paianjeni sau gandaci de bucatarie
 virtuali. Consultatiile au drept scop micsorarea treptata a starii
 de disconfort din aceste situatii. Terapeutul ajuta pacientul sa 
puna in aplicare strategii adecvate pentru a invinge teama.   
Sesiunile de tratare a fricii de paianjeni sau de gandacii de 
bucatarie sunt deschise comunitatii. Persoanele interesate pot
 solicita informatii si prin email scriind la serviciul de asistenta
psihologica din cadrul Universitatii Jaume I din Castelló. 
Aici sunt disponibile si alte tratamente pentru fobii cum ar fi
teama de zborul cu avionul. (Catalin Mosoia)


9.PHASMOPHOBIA  sau teama de fantome
Teama de fantome face parte dintre tipurile principale de temeri care apare inca din copilaria . Aceasta se alatura fricii de intuneric.  Inca din copilarie se  manifesta frica de creaturi invizibile, pe care nu le pot vedea sau atinge. Frica de fantome este specifica oricarei varste.




Se poate trata: 
Frica de fantome, ca multe alte tipuri de temeri ale copiilor mici, dispare odata cu cresterea in varsta. Totusi, este bine sa nu o lasi sa acapareze psihicul copilului si sa degenereze intr-o fobie.
Frica nu dispare repede chiar si cu interventii. Specialistii sustin ca dureaza cam 1 an pana ce teama dispare, chiar daca faci tot posibilul pentru a ajuta copilul. De aceea, trebuie sa ai rabdare cu micutul tau si sa il convingi in timp ca fantomele nu ii vor face rau.


8.TONITROPHOBIA sau teama de tunete
O frica ancestrala ii face in continuare pe oameni sa tremure de spaima la auzul tunetelor sau a urletului vantului. 
Teama de gzomote puternice , foarte des intalnita la copii .Multi copii se tem de furtuni, de tunete si fulgere. Se ascund sub patura, plang sau, in cazuri extreme, chiar tipa la fiecare tunet si fulger. Sunt multe moduri in care parintii isi pot ajuta copiii sa nu se mai teama de furtuni.




Se poate trata: 


Acesta fobie se poate trata , cu ajutorul mamei sau unui adult , care sa`i explice copilului care este provenienta acelor zgomote, insa adultul care`i explica nu trebuie sa fie speriat de tunete,pentru ca atunci copilul va simti si nu va mai da credare cuvintelor lui.


7.Cynophobia sau teama de caini :este frica anormal de caini . Cynophobia este clasificat ca un fobia specifică , în conformitate cu subtipul "animal fobii ". Conform Dr. Timotei O. Rentz de laborator pentru studiul de tulburarile de anxietate de la Universitatea din Texas , fobii animalelor sunt printre cele mai comune de fobii specifice, Deşi şerpi şi păianjeni sunt fobii mai comune decat animale, cynophobia este deosebit de debilitante, din cauza prevalenta inalta de câini (în Statele Unite, estimat la peste 62 milioane de euro în 2003).  Manualul de Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mentale (DSM-IV-TR) raportează că doar 12% la 30% din cei care suferă de o fobie specific va urma un tratament. =În urma este un explorare a diagnosticului, etiologia şi tratamente implicate în cynophobia



Se poate trata: 

Terapia desensibilizarea sistematică a fost introdus de Joseph Wolpe în 1958 şi utilizează tehnici de relaxare cu situaţii de imaginat. Într-un mediu controlat, de obicei, biroul terapeutului, pacientul va fi instruit pentru a vizualiza o situaţie de pericol (de exemplu, fiind în aceeaşi cameră cu un caine). Dupa determinarea nivelului de anxietate a pacientului, terapeutul apoi antrenori antreneaza pacientul în exerciţii de respiraţie şi tehnici de relaxare, în scopul de a reduce anxietatea lor la un nivel normal. Terapia continuă până când situaţia imaginat nu mai provoaca un raspuns anxios.






6.Coulrofobia – teama de clovni
Desi nu reprezinta un lucru neobisnuit in cazul copiilor, s-a dovedit ca aceasta fobie poate afecta si adolescentii sau adultii. De cele mai multe ori adultii nu admit o potentiala aversiune fata de clovni, fiind perfect constienti ca este ceva irational.Inta!lnirea cu un clovn poate deveni o experienta infricosatoare. Aceasta frica de clovni din copilarie poate fi improspatata la maturitate, de imaginea media care prezinta clovni malefici, in carti, sau filme horror


Se poate trata: 
.In clipul de mai jos este prezent un caz de coulrofobie - frica de clovni - si tratamentul printehnica desensibilizarii sistematice. Afectiunea este prezenta la pacienta inca din copilarie, ceea ii impune anumite restrictii in activitatea normala. In cadrul terapiei, psihoterapeutul ii prezinta pacientei diferite imagini ce infatiseaza un clovn, de la un bufon-papusa (care seamana cu un clovn), la papusi clovn si imagini foarte vii cu clovni. Pacienta descrie nivelul de anxietate simtit in fata fiecarei situatii (de la 1 la 100). In ultima etapa a terapiei, pacienta este expusa in realiatate in fata unui clovn - in vivo. Terapeutul incearca permanent sa-i aduca aminte faptul ca situatia nu prezinta niciun pericol real, iar frica este nefondata. Cu cat pacienta este expusa mai mult in fata obiectului fobiei, cu atat nivelul de anxietate scade.
http://www.youtube.com/watch?v=W2nK_qmvJ7A&feature=player_embedded#

5.ANUPTAPHOBIA teama de a ramane singur
Ati intalnit probabil per­soane care, ori de cate ori se organizeaza un eveniment, hop si ei. In multe astfel de situatii, teama de  singuratate este cauza reala a acestui tip de comportament. 

Clienti permanenti ai barurilor, nelipsiti de la orice petrecere. Sunt cei care sufera de multe ori de anuptafobie. Teama de a sta singur. O frica persistenta, anormala, necontrolabila si irationala. La fel ca multe alte fobii, si aceasta ii impiedica pe cei care i-au cazut victime sa duca o viata normala, facandu-i in majoritatea cazurilor dependenti de cei apropiati.
Desi de cele mai multe ori cauzele nu se cunosc, anuptafobia reactioneaza ca un mecanism de aparare. Se poate ca cel care sufera de aceasta fobie in trecut sa fi suferit de singuratatea. Pe de alta parte, putea fi doar martorul unui eveniment negativ suferit de o persoana care a ramas singura, izolata. In acel moment, subconstientul celui care sufera de anuptafobie percepe amenintarea directa si declanseaza mecanismul de aparare. In astfel de situatii, acesta gandeste ca lui nu i se va intampla asa ceva, pentru ca nu va sta niciodata singur

Se poate trata: 

Nu faceti o tragedie dintr-un esec! Nu v-au sunat de mult timp prietenii, sotul (sotia) a plecat in concediu fara dumneavoastra, nu ati fost invitati la o petrecere, la serviciu nu si-a amintit nimeni de ziua dumneavoastra de nastere – toate acestea nu sint niste lucruri foarte vesele, dar nici o tragedie nu sint. Foarte important este sa nu luati sentimentul trecator al singuratatii drept bezna singuratatii si sa nu incepeti sa va plingeti de mila. Totul va trece si vor veni din nou zile cu soare, cind oamenii vor avea nevoie de dumneavoastra si cind veti fi admirati. Acest lucru se va intimpla desigur daca nu va veti inchide in sine, nu va veti minia si nu veti exagera situatia in care va aflati.
Planificati-va intilnirile! Toti oamenii sint ocupati, de aceea foarte adesea pierdem legatura cu prietenii si cunostintele din cauza lipsei vesnice de timp. Pentru ca acest lucru sa nu se intimple, stabiliti-va niste date obligatorii pentru intilniri, pe care nu le puteti schimba si pentru care nu aveti nevoie de un telefon dat inainte sau de o invitatie oficiala. Aceste intilniri obligatorii va ajuta sa pastrati acele contacte care mai demult au fost intrerupte din cauze sociale.





















































Animale pe cale de disparitie din Romania

Speciile pe cale de disparitie inseamna o populatie a unui anumit organism viu supus la riscul de a disparea. Aceasta disparitie poate fi cauzata de dimensiunea mica a populatiei, de pierderea habitatului si de braconajul practicat pentru alimentatie sau beneficii economice. 


Iata 4 din cele mai periclitate animale din tara.


Crapul autohton: Crapul poate fi considerat una din marile bogatii ale apelor noastre.Crapul comun sau crapul romanesc poate fi intalnit la noi in tara cu precadere in apele de ses si mai ales in Dunare si in Delta Dunarii unde a gasit conditii foarte bune pentru dezvoltare.
Din ce in ce mai rar in libertate acesta e prezent cel mai des in crescatorii , vinovati pentru disparitia lui fiind oamenii care`i distrug mediu natural pentru"civilizare".Crapul roamnesc sau autohton era in perioada interbelica cel mai raspandit si apreciat peste din Romania. O data cu lansarea Luncii Dunarii, in perioada de reproducere a fost distrus.Acum mai este prezent in numar ingrijorator de mic in stare de libertate, mai mult in Dunare.




Melcul de gradina:Melcii pot fi gasiti in gradini, in balti, in mari si oceane.Din punct de vedere stiintific, melcii fac parte dintr-un grup de animale numit Gastropoda.Corpul melcilor este lung, umed si alunecos. De obicei au o cochilie care ii protejeaza. Cand sunt deranjati, melcii se retrag in aceasta cochilie.
Ciudat sau nu , aceste creaturi , vor disparea datorita "civilizari" la fel ca si in cazul crapului, pentru o mai buna "civilizatie" omul distruge casa lor si pe ei.Mai devreme sau mai tarziu melci vor ramane doar o piesa intr`un muzeu.


Lostrita
Denumire stiintifica: Hocho hucho,cel mai mare salmonid din apele noastre, putand atinge talii impresionante, lostrita o gasim numai in ape mari, cu debit constant si bogate in hrana naturala.Poate ajunge la 1 m lungime si 10 - 12 kg greutate. Corpul il are aproape cilindric, gura mare cu dinti puternici.Lostrita, peste legendar dispare si ea. Din familia pastravilor, dar de dimensiuni cu totul respectabile, lostrita abia daca mai este intalnita in raurile si lacurile de munte.Fiind un peste foarte vanat aceasta dispare incet dar sigur din apele Romaniei.


Lupul
Metodele de vânare a lupului sunt pânda şi goana, organizate în timpul toamnei şi a iernii.Adeseori pot apărea în timpul goanelor mixte la mistreţ şi urs.Marea mobilitate, precauţia sa proverbială şi complexitatea habitatului îi conferă calitatea de vânat greu accesibil. Recordul la blană de lup ( în România) este 186.17 puncte CIC iar la craniu 45.30 puncte(al 3-lea în lume).
Vânarea lupului în Carpaţi este nu doar o probă de iniţiere, este însăşi aventura.
Lupul a devenit si el o specie pe cale de disparitie din Romania. Inamicul public numarul unu al vacilor de stane, lupul a fost vanat fara discernamant inca din Evul Mediu. Intr-o situatie disperata se afla acesta de foarte mult timp.