Speciile pe cale de disparitie inseamna o populatie a unui anumit organism viu supus la riscul de a disparea. Aceasta disparitie poate fi cauzata de dimensiunea mica a populatiei, de pierderea habitatului si de braconajul practicat pentru alimentatie sau beneficii economice.
Iata 4 din cele mai periclitate animale din tara.
Crapul autohton: Crapul poate fi considerat una din marile bogatii ale apelor noastre.Crapul comun sau crapul romanesc poate fi intalnit la noi in tara cu precadere in apele de ses si mai ales in Dunare si in Delta Dunarii unde a gasit conditii foarte bune pentru dezvoltare.
Din ce in ce mai rar in libertate acesta e prezent cel mai des in crescatorii , vinovati pentru disparitia lui fiind oamenii care`i distrug mediu natural pentru"civilizare".Crapul roamnesc sau autohton era in perioada interbelica cel mai raspandit si apreciat peste din Romania. O data cu lansarea Luncii Dunarii, in perioada de reproducere a fost distrus.Acum mai este prezent in numar ingrijorator de mic in stare de libertate, mai mult in Dunare.
Melcul de gradina:Melcii pot fi gasiti in gradini, in balti, in mari si oceane.Din punct de vedere stiintific, melcii fac parte dintr-un grup de animale numit Gastropoda.Corpul melcilor este lung, umed si alunecos. De obicei au o cochilie care ii protejeaza. Cand sunt deranjati, melcii se retrag in aceasta cochilie.
Ciudat sau nu , aceste creaturi , vor disparea datorita "civilizari" la fel ca si in cazul crapului, pentru o mai buna "civilizatie" omul distruge casa lor si pe ei.Mai devreme sau mai tarziu melci vor ramane doar o piesa intr`un muzeu.
Lostrita
Denumire stiintifica: Hocho hucho,cel mai mare salmonid din apele noastre, putand atinge talii impresionante, lostrita o gasim numai in ape mari, cu debit constant si bogate in hrana naturala.Poate ajunge la 1 m lungime si 10 - 12 kg greutate. Corpul il are aproape cilindric, gura mare cu dinti puternici.Lostrita, peste legendar dispare si ea. Din familia pastravilor, dar de dimensiuni cu totul respectabile, lostrita abia daca mai este intalnita in raurile si lacurile de munte.Fiind un peste foarte vanat aceasta dispare incet dar sigur din apele Romaniei.
Lupul
Metodele de vânare a lupului sunt pânda şi goana, organizate în timpul toamnei şi a iernii.Adeseori pot apărea în timpul goanelor mixte la mistreţ şi urs.Marea mobilitate, precauţia sa proverbială şi complexitatea habitatului îi conferă calitatea de vânat greu accesibil. Recordul la blană de lup ( în România) este 186.17 puncte CIC iar la craniu 45.30 puncte(al 3-lea în lume).
Vânarea lupului în Carpaţi este nu doar o probă de iniţiere, este însăşi aventura.Lupul a devenit si el o specie pe cale de disparitie din Romania. Inamicul public numarul unu al vacilor de stane, lupul a fost vanat fara discernamant inca din Evul Mediu. Intr-o situatie disperata se afla acesta de foarte mult timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu